carles cerdà

DE GAVATXOS I BLAVERS

In NACIONALISMES, POLÍTICA, SOCIETAT on gener 9, 2012 at 8:53 pm

QUAN NOS COMPORTEM COM A INFERIORS NOS TRACTEN COM A TALS

Els mitjans de comunicació a Catalunya Nord, majoritàriament francòfons i amb visió centralista, menyspreen la llengua catalana Amb la mort del Josep Serra l‘Indépendant ha ensenyat una vegada més el seu anticatalanisme.El diumenge sabem de la mort del nostre company.Les exèquies tindran  lloc el dimarts. El dimarts un poc abans de les 12, en nom de l’associació  d’Aire Nou de Bao enviï una esquela al diari demanant que se publiqui l’endemà. Una mica abans de les 6 de la tarda truca un secretari del departament on gestionen les esqueles i me’n demana la traducció.Evidentment, m’hi negui. Com tot el que he fet en nom d’Aire Nou, quan m’he adreçat a institucions, responsables polítics, empreses… dels territoris de parla catalana ho he fet en català, sense cap traducció. M’hi negui també ja que amb el Josep Serra sovint havíem parlat del comportament anticatalanista del diari local, i ell -com jo- era disposat a privar-se dels “honors” de l’indépendant si era a cost de dignitat.M’he barallat un parell de minuts amb el meu interlocutor, m’ha dit que sense traducció no publicaria l’esquela i finalment ha explicat la raó de la política lingüicida de l‘indépendant.¿El motiu? Imagineu, fa 15 anys, un nord-català havia fet una broma, havia enviat una esquela en català per a celebrar el canvi de destinació a Còrsega d’un prefecte que s’ havia distingit ell també pel seu anticatalanisme visceral. D’aleshores ençà,el diari es nega a publicar esqueles redactades en la nostra llengua,s la raó per la qual hem de traduir al francès els nostres texts.He penjat el telèfon al nas del secretari explicant-li que no tindria cap traducció .Tot seguit vaig enviar un correu electrònic a dues periodistes del diari, dues que dominen la llengua catalana explicant el cas.No sé si han intervingut o no, és igual, el fet és que no hem enviat pas cap traducció a l’Indépendant i l’esquela ha estat publicada.Una petita victòria, ridícula, però simbòlica. Aquesta també la dec, la devem al Josep.
Si tots nosaltres, els que sem convençuts de la necessitat de fer viure la llengua catalana refusem d’agenollar-nos a davant dels que se creuen potents, segur que aconseguirem més victòries i a mitjà termini tots guanyarem.Més detalls.

La Senyera oneja al Castellet de Perpinyà.

Carrefour ha eliminat el català en les caixes de pagament ràpid dels seus comerços de València arran d’una campanya de grups blavers que es queixaven que hi hagués el català i no el valencià autèntic que diuen defendre. Carrefour -empresa de capital francés- ha respost a la campanya assegurant que lamentaven “les molèsties ocasionades” i que s’ha eliminat “l’elecció del català en les torres de pagament d’Scan&Go i Caixes d’Autopagament de les botigues de València que el tenen implantat”. Per acabar de fer el ridícul, Carrefour assegura que “en un futur s’afegiran totes les llengües autonòmiques” i que llavors “hi haurà el valencià”,al costat del “català”. La campanya estava impulsada pel Colectiu Signes pel desenroll del valencianisme (Ben escrit: Col•lectiu Signes per al desenvolupament del valencianisme). Per a més informació, clica ací.

PDT. La paraula “desenroll” li encantava al nostre Ex-Amado Ex-Líder. Quines coses!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: