carles cerdà

HA MORT EL BANC DE VALÈNCIA (1900-2012)

In HISTÒRIA, OPINIÓ, POLÍTICA, SOCIETAT on Novembre 28, 2012 at 6:11 pm

Si bé és cert que en temps de globalització com els que vivim, els diners no coneixen de pàtries ni de banderes, hui és un dia de dol per als valencians. Perdem el banc més representatiu de la ciutat, aquell que, orgullosament, en portava l’escut, el rombe amb les quatre barres roges en camp d’or, la corona i el rat penat. Un banc nascut a principis del segle XX per dinamitzar l’economia valenciana, que va comptar amb dirigents com Ignasi Villalonga o Joaquim Reig. Un banc  que arribà tenir en 1989 més de dues-centes oficines,  tres-centes cinquanta en 2003,que començà a expandir-se amb l’adquisició del Banc de Múrcia,que cotitzà en borsa, etc. En fi, que es convertí en un banc solvent al servici dels valencians.

Hui, Caixabank l’ha comprat per la simbòlica xifra d’1 €. Com escriu Jesús Civera al diari “Levante”,la “Caixa” -el màxim exponent de l'”or català” “mos furta” el nostre banc, com el Banc de Sabadell es va engolir la CAM.El cas de Bancaixa és distint: l’absorbí l’or madrileny. L'”invasor”català s’emporta el bastió de la personalitat financera valenciana.I ací no protesta ningú. Ah, els anys 70, del passat segle, quan “tots a una veu”, el sector més ranci de la burgesia valenciana protestava contra la suposada ingerència catalana. Que “mos roben” la llengua, els escriptors, fins i tot la paella! (recordeu l’article memorable de Manuel Broseta, “La paella dels Països Catalans”?)

Eren altres temps.¿Tornaran?

Hui, la mediocre dreta local, calla.  Com diu Civera, ni els successors de Lizondo, ni la jubilada Maria Consuelo Reyna, ni nuestro-amado-profesor-universitario Francisco Camps, ni Rita, ni Castellano, ni Arturo Virosque, ni Federico Fèlix, ni l’expresident de la Generalitat, José Luis Olivas que allà on va “triomfa”,i tutti quanti. El diari ARA publica hui que tota aquesta genteta “han valorat positivament la compra del Banc de València per part de CaixaBank. Així, el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha afirmat que aquesta operació donarà estabilitat a l’entitat valenciana i garantirà “la transmissió de finançament” a la societat valenciana. Fabra ha afegit que el que demana la societat és que s’aconsegueixi l'”estabilitat suficient i necessària” perquè “els diners puguin arribar a les famílies i les empreses “.

Tots a una veu, germans vingaaaaaaaau

Més cinisme impossible. Es carreguen l’entitat i celebren la compra del mort per…”el oro catalán”. Estan desconeguts.Fins i tot, Alberto Fabra implora que respecten el nom tradicional del nounat. És clar, si pot ser. ¿On estan els polítics -dels PP o del PSOE, tan se val- que assaltaren les caixes i bancs valencians obligant-los a invertir en projectes ruïnosos? ¿Què hi ha de la Terra Mitica de Zaplana, i tantes altres coses?

En un racó del LEVANTE, una esquela sense creu, publicada per gent noble, que encara té vergonya, es despedeix de BANCAIXA. “En el día de ayer, dejó de existir una de las empresas más emblemáticas de la Comunidad Valenciana:Bancaja, Caja de Ahorros de Valencia, Castellón y Alicante. Han sido 134 años los que la Caja ha convivido  y colaborado en el progreso económico y social de la sociedad valenciana. A partir del año 2003, como consecuencia de una mala gestión político-económia-estratégica [ Olivas, on estàs],la Caja comenzó a desarrollar una intolerancia inmobiliaria que se agravó por una insolvencia generalizada que ha sido la causa del fatal desenlace. Los exempleados, jubilados, prejubilados, eredizados y antiguos clientes, quieren poner de manifiesto  esta irreparable pérdida, que tanto va a afectar a la vida económica, social, cultural y deportiva [?] valenciana. Asimismo, comunican el inicio de la instrucción de un expediente para la concesión de la medalla “ATILA-The Worst Manager” ,en su categoría “Summa Cum Laude” a todos y cada uno de los miembros de los Órganos Gestores de la Entidad[ Olivas, on estàs], que con el soporte político necesario, han logrado llevar a término  este hecho luctuoso, sin parangón en la historia financiera valenciana.” Per la meua part, no tinc res més que afegir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: